Presse/­omtale

Butikken

Berlingske tidende – Torsdag d. 26. august 2021

Én bestemt udvikling har fået Hellerup-borgere til at købe pengeskabe:

»Det er helt vanvittigt«

Salget af pengeskabe er skudt i vejret i Hellerup, da de nordsjællandske borgere nu hellere vil have deres værdier i hjemmet end i banken. Det er der en helt særlig grund til ifølge en lokal låsesmed.

David Topsøe-Keller er en travl mand.

»Det er fuldstændig eksploderet,« siger han.

Han er direktør for låsesmeden Hellerup Låse, der ligger på Strandvejen centralt i den nordsjællandske by, og på det seneste har han kunnet mærke et skift i forretningen. En ny tendens, så at sige.

Det startede tilbage i vinter. Flere og flere kunder kom ind i låsesmedsforretningen og spurgte efter pengeskabe til at have stående i hjemmet. Dem havde han ellers aldrig solgt mere end et par stykker af om året, men det blev der hurtigt lavet om på.

Nu, godt ni måneder senere, er kundernes interesse for pengeskabe fortsat langt højere, end det nogensinde har været før hos den lille låsesmed i Hellerup.

»Det er helt vanvittigt. Lige for tiden sælger jeg cirka et skab om dagen,« siger han.

Den stærkt stigende interesse for pengeskabe er kommet i takt med, at flere og flere banker sænkede grænsen for, hvornår private kunder skal betale negative renter for at have penge stående på deres konti.

I dag skal kunder i de fleste af landets store banker såsom Danske Bank, Nordea, Nykredit og Arbejdernes Landsbank betale en negativ rente på 0,6 procent, hvis de har mere end 100.000 kroner stående i banken. Og det er ifølge David Topsøe-Keller ikke faldet i god jord hos hans kunder i Hellerup Låse.

»De gider ikke betale penge for at have penge stående i banken. Så vil de hellere have dem liggende hjemme under hovedpuden, var jeg ved at sige,« fortæller han.

Pengeskabene koster mellem 4.000 og 18.000 kroner. Hans stigende salg af skabene bliver bekræftet af Herning Pengeskabsfabrik, som producerer de fleste af Hellerup Låses pengeskabe, Danzafe, der distribuerer en stor del af deres pengeskabe, samt de ordrebekræftelser, Berlingske har set.

»Vi er ikke nogen voldsomt stor låsesmed, men vi ligger strategisk godt. Dem, der bor i området her, har også noget at smide i skabet,« siger han.

Da han fornemmede en stigende interesse, begyndte han at reklamere specifikt med pengeskabe på sin hjemmeside, og det har gjort, at det nu ikke kun er borgere fra whiskybæltet, der besøger hans butik.

»Vi får folk fra hele Storkøbenhavn og Nordsjælland, og de køber alt fra de helt små skabe til de helt store på mere end 1.000 kilo. Lige nu har jeg 22 skabe stående i min udstilling, og de ryger ind og ud hver dag,« siger David Topsøe-Keller.

Nogle kunder køber endda flere skabe, fortæller han. Det er ikke uvant for ham at sælge to-tre pengeskabe til det samme hjem.

Foruden kontanter bliver pengeskabene typisk brugt til smykker, ure eller dokumenter, som hans kunder gerne vil have opbevaret et sikkert sted.

Rentely i Spanien

En af dem, der som konsekvens af den negative rente har flyttet sin formue ud af bankkontoen, er Peter Moesgaard fra Hellerup. Da grænsen for de negative renter blev sænket i vinter, begyndte han at kigge sig omkring efter alternativer.

»Der gik et par måneder, hvor jeg gik og tænkte, at det var da fandeme irriterende, at man skulle betale for at have sine egne penge stående. Jeg overvejede selvfølgelig også det med at lægge dem under hovedpuden eller i pengeskabet, men så kom jeg til at tænke på, hvad jeg så ville gøre, hvis jeg fik indbrud,« siger han:

»Men jeg har aldrig nogensinde hørt om nogen, der har haft indbrud i sin bankboks, så det var det, jeg gik med. Det koster heller ikke en klejne sammenlignet med et pengeskab.«

Peter Moesgaard overvejede også at åbne en konto i en udenlandsk bank i EU. Han researchede sig frem til, at eksempelvis Spanien ikke havde negative renter som herhjemme.

»Det lyder altid lidt lusket, når man snakker om udenlandske banker, men det var altså ikke noget med skattely at gøre, nærmere rentely,« siger han.

Hvorfor ikke bare beholde pengene i banken og betale den negative rente?

»Det koster jo 7.500 kroner at have en million stående nu. Det synes jeg ikke, at de har fortjent. Banker sparer så meget på håndteringen af pengene, nu hvor alt er blevet så digitalt. Nu vil de så have penge for ikke at lave en skid. Ej, så stopper festen. Det er jo at give profit til én, der er så fed i forvejen, at han er ved at flække,« siger Peter Moesgaard.

Flere i hans omgangskreds har også valgt at rykke pengene fra banken. Han kender godt folk, der har investeret i et pengeskab til deres værdipapirer, men så vidt han ved, er der ikke penge i deres skabe.

»Men hvis der var, ville de nok ikke indrømme det. Jeg tror, det er svært at få nogen til at sige det, for så står de jo øverst på hjemmerøvernes liste. Det er ligesom at stille en jordbærlagkage ned på gulvet, når du har hund,« siger han.

Husk hvidvaskloven

Finans Danmark, der er interesseorganisation for bank, realkredit og kapitalforvaltning i Danmark, kan på sin vis godt forstå tendensen. Men før man går i banken og hæver alle sine penge, bør man lige overveje, om det overhovedet er nødvendigt.

»Det er naturligt, at danskerne reagerer i forhold til at skulle betale negative renter. Man skal imidlertid være opmærksom på, at ved den nuværende grænse går tre ud af fire almindelige lønmodtagere stadig fri for negative renter. Samtidig er den årlige regning for de fleste mindre end 1.200 kroner Det betyder, at dét at spare op til større anskaffelser eller at have en likvid buffer til for eksempel uforudsete udgifter stadig er noget, det store flertal af danskerne kan gøre uden, at det kommer til at koste dem større beløb,« skriver Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark, i en mail.

Han understreger samtidig, at der er en risiko forbundet med at have store pengebeløb liggende i hjemmet.

»Før, man hæver alle sine penge i banken, skal man også være opmærksom på risikoen for brand, indbrud og hjemmerøverier mv., hvor forsikringsdækningen for penge opbevaret i hjemmet er reduceret væsentligt. Hertil kommer, at man kan løbe ind i vanskeligheder den dag, man ønsker at sætte pengene tilbage i banken. Det skyldes, at bankerne efter hvidvaskloven er forpligtet til at sikre, at der ikke foretages hvidvask via konti og depoter. Derfor er det samlet set en dårlig idé at ligge inde med store kontantbeløb i sit hjem,« skriver Niels Arne Dam.

Presse og omtale David i go' morgen Danmark

Indslag fra GO’ morgen Danmark d. 4 september 2021

BT – 27. aug. 2021

Pengeskabssælger i Hellerup: Vanvittigt

Folk vil ikke betale negative renter, og det kan Hellerup Låse mærke. De sælger et pengeskab hver dag, og nogen kunder skal have to, siger sælgeren, der kalder situationen helt vanvittig

Ekstra Bladet – 27. aug. 2021

Salget af pengeskabe boomer nord for København: ‘Det er helt vanvittigt’

Butikken Hellerup Låse
Bredt udvalg af pengeskabe
Butikken Hellerup Låse
Bredt udvalg af pengeskabe

Det siger vores kunder


Seriøst firma der ved hvad de laver.


Altid god service kommer til tiden


Lækker service og hurtigt� mvh Claus fra Per aarsleff


Et besøg værd og fantastisk betjening og Service minded kørende personale.

DoorDing - nyskabende videodørtelefon og adgangsstyring.


Altid til tiden med aftaler. Følger op og kommer med forslag til bedre løsninger. Super tilfreds. Jeppe Jensen

DoorDing - nyskabende videodørtelefon og adgangsstyring.


God service

DoorDing - nyskabende videodørtelefon og adgangsstyring.


Seriøst firma der ved hvad de laver.


Altid god service kommer til tiden


Lækker service og hurtigt� mvh Claus fra Per aarsleff


Et besøg værd og fantastisk betjening og Service minded kørende personale.

DoorDing - nyskabende videodørtelefon og adgangsstyring.


Altid til tiden med aftaler. Følger op og kommer med forslag til bedre løsninger. Super tilfreds. Jeppe Jensen

DoorDing - nyskabende videodørtelefon og adgangsstyring.


God service

DoorDing - nyskabende videodørtelefon og adgangsstyring.

Skriv til os

Har du spørgsmål du mangler svar på? Tøv ikke med at skrive til os. Udfyld formularen her, så vender vi retur hurtigst muligt.

Bemærk: Vi holder sommerferielukket i uge 29, 30 & 31